Vážení zákazníci, v týdnu od 2. do 8.9.2024 (KT36) bude z důvodu dovolených výrazně omezena expedice objednávek. Objednávky přijaté v tomto týdnu začneme postupně expedovat od 9.9.2024. Děkujeme za pochopení.

Díry do dřeva nemusí být jen kulaté

Možná jste již někdy řešili otázku, jak udělat do dřeva hranatou drážku, např. na zapuštění čepu nebo zámku? I na toto máme řešení:


ČTYŘHRANNÉ DLABACÍ VRTÁKY DO DŘEVA

Čtyřhranné dlabací vrtáky do dřeva, někdy nazývané čtvercové nebo ostrohranné, jsou speciální nástroje určené pro vytvoření obdélníkových či čtvercových děr (dlabů). Své využití najdou především v truhlářské výrobě. Použít se dají do tvrdého i měkkého dřeva.  Je nutné podotknout, že čtyřhranné dlabací vrtáky jsou určeny výhradně pro použití ve vrtacích dlabačkách. Použití v ručních ani stojanových vrtačkách možné není.

JAK JE MOŽNÉ, ŽE OTVOR NENÍ KULATÝ?

Přiznejme si, že označení „vrták“ je v tomto případě poněkud zavádějící. Nástroj se totiž skládá ze dvou částí:

  1. Ze čtyřhranného dláta.
  2. V něm uloženého hadovitého vrtáku.

ZPŮSOB POUŽITÍ ČTYŘHRANNÉHO DLABACÍHO VRTÁKU

  • Hadovitý vrták nejprve navrtá kulatou díru a čtyřhranná část vrtáku následně vysekne ostře hrany kolem již vyvrtané díry.
    Hrany a špice dláta proto musejí být vždy velmi ostré
  • Obvykle se nejprve vrtají okrajové části drážky, čímž se vymezí její délka, a poté se postupně odebírá její střední část.